Redžepi optužio “jednog makedonskog premijera da je sa 60 kila dinamita srušio dzamiju”

Makedonski "reisa" Sulejman Redžepi je oštro kritikovan zadnjih dana zbog izjava datih tokom postavljanja temelja za novu dzamiju u skopskom selu Arnakiju. Govoreći o historiji džamije rekao je da je jedan makedonski premijer sa 60 kila dinamita srušio ovu džamiju.

“Mi imamo narod i mjesta svuda. U selu Lažec, Bitoljsko, više od 100 godina nemaju džamiju. Zamisliti sa kakvim divnim narodom živimo. Ovi su unikatni primjer divnog naroda, te zato nemaju identitet i neće ga nikada imati, bez obzira što želimo da im pomognemo. Ne pomaže se bezdušnima kada se ne osvešćuje”, rekao je Sulejman Redžepi.

Na ovo je odgovorio portparol vlade Republike Sjeverne Makedonije Mile Bošnjakovski koji je rekao da makedonska vlada osuđuje svaki govor mržnje u državi, bez obzira da li je iskazan putem društvenih mreža, tokom tribina, kongresa ili pres-konferencija, prenosi makedonski list „Nezavisen“.

Bošnjakovski je na pitanje novinara o govoru mržnje poglavara Islamske vjerske zajednice reisa Sulejmana Redžepija tokom postavljanja temelja za novu džamiju rekao da uvijek osuđuju govor mržnje, te da ga osuđuju i u ovom konkretnom slučaju.

Helsinški komitet je podnio krivičnu prijavu zbog govora prvog čoveka Islamske vjerske zajednice u Sjevernoj Makedoniji.